Tipuri de soluții și metode de curățare a lentilelor de contact

Cum să curățați corect lentilele de contact

Este necesar ca lentile de contact bi-săptămânale și lunare să fie curățate cu soluție de fiecare dată înainte de stocarea lor în suportul special pentru lentile de contact.
Fiecare soluție necesită un interval de timp specific pentru o dezinfecatre sigură și eficientă. De asemenea, este necesar să se respecte câțiva pași în procedura de dezinfectare.
Pașii de urmat în folosirea soluțiilor pentru lentile de contact:
• nu atingeți picurătorul sticlei, aceasta ar putea contamina soluția.
• respectați durata de folosire a flaconului după deschidere (de obicei 90 zile - vezi prospectul).
• nu clătiți niciodată lentilele de contact cu apă sau cu un alt lichid.
• în cazul depozitării în soluție o perioadă mai lungă de 30 de zile, dezinfectați din nou lentilele - clătiți suportul cu apă, lăsați-l să se usuce și apoi adăugați soluție proaspătă.
• stocați soluția la temperatura recomandată(în mod normal 4-25 de grade Celsius).
• întotdeauna spălați-vă mâinile înainte de manipularea lentilelor de contact.
• după curățare, clătiți lentilele de contact cu soluție proaspătă.
• suportul pentru stocarea lentilelor de contact este recomandat a fi schimbat atunci cînd se deschide o nouă sticlă cu soluție(în mod normal la fiecare 3 luni).
• se recomandă ca lentilele de contact să fie aplicate înainte de aplicarea machiajului și înlăturate de pe ochi înainte de demachiere.
• pentru a evita deteriorarea lentilelor de contact, nu le atingeți cu obiecte ascuțite sau cu unghiile.

Principalele tipuri de soluții pentru lentilele de contact

1) Soluții chimice
Acest grup include toate așa-numitele "ALL IN ONE" soluții de pe piață.
Unele din aceste soluții sunt marcate cu “NO RUB”(fără frecare). Îndraznim să ne opunem acestei metode de dezinfecatre a lentilelor de contact. Producătorii acestor soluții, pentru a atrage cumpărătorii , au inventat această metodă de dezinfectare , aparent mai simplă, dar al cărei rezultat nu este la fel de sigur ca în cazul metodei clasice, prin frecare. Cea mai eficientă metodă de dezinfectare este de a pune câteva picături de soluție pe lentilă, apoi se freacă lentila fie între degete (degetul mare și arătătorul), fie între vârful degetului și palma, ușor, cu o mișcare circulară. Argumentul că prin acestă metodă crește riscul de deteriorare a lentilei este adevărat dar este de preferat riscului de a îmbolnăvi ochii printr-o dezinfectare necorespunzătoare.

2) Soluții pe bază de peroxid
Soluțiile pe bază de peroxid conțin, în general, 3% peroxid de hidrogen. reacția chimică se produce fie pe plăcile catalitice dispuse direct pe fundul suportului special pentru lentile, furnizat împreună cu soluția, fie sub formă de pastile.
Metoda de dezinfectare a lentilelr de contact cu soluții pe bază de peroxid, este de departe cea mai sigură metodă de dezinfectare a lentilelor de contact.
În ceea ce privește suportul cu placă catalitică, este necesar să se schimbe la fiecare 3 luni de utilizare. Aceasta se datorează faptului placa de metal din interiorul carcasei are durata de viață de aproximativ 3 luni.

Cum curăță peroxidul?
Peroxidul de hidrogen (H2O2) este o substanță care suprapune cei doi radicali liberi hidroxil. Radicalii liberi hidroxil sunt compuși instabili, foarte reactivi, care încearcă să compenseze electronii nepereche prin încercarea de a obține electronul lipsă de la alți compuși. În cazul în care radicalii liberi hidroxil vin în contact cu celule vii, le distrug prin aplicarea electronilor care lipsesc din componentele structurale ale celulelor vii. Molecula mică de peroxid pătrunde cu ușurință în materialul cristalinului. Are un efect de albire (îndepărtare a anumitor pete) și reprezintă o bună alternativă pentru purtătorii de lentile de contact care sunt alergici la oricare dintre soluțiile "All in One". După neutralizare, singurul lucru rămas este apă pură. Multe procese de dezinfectare se bazează pe acest principiu.

Avantajele utilizării peroxidului
Soluțiile pe bază de peroxid au o eficiență de dezinfectare crescută față de soluțiile “ALL IN ONE”. Contaminarea soluției de peroxid în timpul depozitării, după deschidere, este practic exclusă. Un alt avantaj este acela că soluțiile de curățare cu peroxid pot înlătura depunerile proteice de pe suprafața lentilelor de contact. Când se folosește o soluție pe bază de peroxid, nu este necesar să se frece lentilele de contact.

Dezavantajele utilizării peroxidului
Principalul dezavantaj este posibilitatea de utilizare incorectă a soluției pe bază de peroxid. Peroxidul de hidrogen în contact cu corneea poate avea rezultate fatale. Utilizatorul va simți arsuri severe în ochi. În acest moment este necesar ca lentilele de contact să fie eliminate imediat. Se poate întâmpla chiar ca iritarea ochilor să fie atât de neplăcută încât putătorul nu va mai dori să utilizeze vreodată lentile de contact. Pentru curățarea lentilelor de contact cu peroxid, este necesar să se mențină suportul pentru dezinfectare în poziție stabilă. Fluidele au tendința să curgă în timpul reacției chimice. Soluția pe bază de peroxid poate lăsa pete pe diverse materiale.

Neutralizarea soluției pe bază de peroxid
În practică, sunt folosite 2 metode pentru neutralizarea soluției pe bază de peroxid.Neutra­lizarea poate fi catalitică sau enzimatică.
Tehnic, neutralizarea se face în două moduri. Cu un catalizator de platină sau cu un biocatalizator enzimatic.

Concluzii
În încheiere, am dori să vă prezentăm avantajele și dezavantajele celor două tipuri de soluții. Soluțiile pe bază de peroxid oferă o dezinfectare mai sigură dar interacțiunea soluției cu corneea poate avea efecte fatale. Soluțiile pe bază de peroxid sunt potrivite pentru persoanele alergice deoarece riscul contaminării soluției în timpul manevrării ei este exclusă. Aceste soluții pe bază de peroxid sunt recomandate purtătorilor meticuloși și cu experiență. Pe de altă parte, soluțiile "All in One" deși nu oferă o dezinfectare la fel de sigură nu prezintă riscuri pentru ochi la o eventuală manevrare greșită a soluției. Aceste soluții sunt recomandate utilizatorilor începători precum și celor mai dezordonați.

Ce face soluțiile pe bază de peroxid așa de speciale?
Efectul antimicrobian al peroxidului de hidrogen este bine documentat în numeroase publicații științifice. Dezinfectare eficientă împotriva Acanthamoeba - protozoare care pot cauza o inflamație severă a corneei. Această bacterie poate fi distrusă numai prin expunere la o temperatură de 70-80 ° C, timp de cel puțin 10 minute, sau prin dezinfectarea cu soluție de apă oxigenată 3%. Dezinfectare la temperaturi ridicate suprastimuleaza materialul din care sunt făcute lentilele de contact astfel dezinfectarea cu apă oxigenată este alternativa cea mai sigură deoarece protejează, de asemenea, materialul din care sunt confecționate lentilele de contact.

Există în prezent soluții ideale pentru întreținerea lentilelor de contact?
Soluția ideală ar trebui să aibă următoarele caracteristici:
Eficacitate de dezinfectare ridicată
Manipulare ușoară
Toleranță fiziologică ridicată fără nici o iritație
Toate studiile științifice disponibile arată că cele mai bune soluții pentru hidrogel și silicon hidrogel , materiale din care sunt confecționate lentilele de contact, sunt soluțiile pe bază de peroxid cu catalizator de platină. Una dintre aceste soluții este AO Sept Plus .
Într-un studiu publicat în 2001, Kilvington și Anger, au testat înlăturarea eficace a bacteriei Acanthamoeba. Câștigătoare a acestui test a ieșit o soluție pe bază de peroxid de 3%, care, după 20 de minute de acțiune și 6 ore de neutralizare a demonstrat că Acanthamoeba a fost complet învinsă.

Comentarii

Aveți întrebări?