Lentilele de contact și monitoarele calculatoarelor – Partea 1: Cum îți afectează vederea folosirea calculatorului?

Cum pot afecta sănătatea ochilor monitoarele calculatoarelor și ale telefoanelor

Când erai mic, părinții încercau să te sperie să nu stai aproape de televizor sau să stai prea mult în fața lui, pentru că îți strici ochii. În zilele noastre, aceste probleme au revenit . Numărul celor care au senzația de ochi uscat după ce lucrează foarte mult în fața calculatorului este în creștere, iar cercetătorii au început să se întrebe dacă nu cumva privitul îndelungat la un monitor poate afecta vederea.

Sindromul oboselii ochilor (Astenopia acomodativă)

Din păcate, studiile au arătat că monitoarele ne pot afecta vederea. În societatea noastră modernă, nu numai că o mare parte dintre noi lucrăm foarte multe ore în fața calculatorului, dar obișnuim să ne petrecem și timpul liber în fața monitoarelor telefoanelor mobile sau ale tabletelor, așa că sindromul oboselii ochilor începe să apară de la vârste cât mai fragede. Este destul de cunoscut azi faptul că poți să ai ochii obosiți din cauza monitoarelor , afecțiune numită și sindromul oboselii ochiilor (Astenopia acomodativă) .

Care sunt cauzele sidromului oboselii ochilor?

Sănătatea ochilor și calculatoarele nu merg întotdeauna mână în mână. Privitul îndelungat la monitorul unui calculator sau al unui telefon mobil îți poate obosi ochii, deoarece trebuie să te concentrezi încontinuu pe un lucru apropiat. Mușchii din jurul ochilor tăi trebuie să se încordeze mai mult atunci când privești un obiect apropiat, cum ar fi în timpul cititului sau privitul unui monitor, decât atunci când privești un obiect aflat la depărtare. Cititul de pe un dispozitiv cu display este și mai dăunător vederii, deoarece ochii trebuie să suporte și cu strălucirea acestuia, care poate afecta concentrarea ochilor pe imagine. De asemenea, și dimensiunea mică a scrisului de pe dispozitivele mobile este dăunătoare. Mulți dintre noi avem sindromul ochiului uscat , deoarece clipim mai rar atunci când privim un obiect aflat în apropiere. Dacă simți că ți s-au uscat ochii în fața calculatorului, ia o scurtă pauză, clipește sau folosește lacrimi artificiale.

Efectele sindromului oboselii ochilor

Obișnuiești să citești articole sau știri pe telefonul tău mobil? Lucrezi multe ore în fața calculatorului? Sindromul oboselii ochilor poate cauza:

  • Vedere dublă
  • Vedere încețoșată
  • Pierderea vederii periferice
  • Ochi uscați și roșii
  • Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie)
  • Miopie

Programul de lucru prelungit în fața calculatorului, pe termen lung, poate declanșa miopia. Dacă ai deja miopie, există riscul ca acest lucru să o înrăutățească. Dacă ai probleme de vedere, este foarte important să porți lentile de contact sau ochelari de vedere cu dioptriile corecte, pentru a nu tensiona ochii și mai mult. Cu ajutorul lentilelor de unică folosință vei avea în fiecare zi o pereche nouă de lentile sau poți discuta cu opticianul tău să vezi dacă lentilele lunare sau cele săptămânale ți se potrivesc mai bine.

Lumina albastră poate fi dăunătoare pentru ochi?

În plus față de cele de mai sus, lumina albastră emisă de display-uri poate afecta și calitatea somnului . Problemele somnului și timpul petrecut în fața ecranului sunt conectate, deoarece creierul crede că lumina intensă a telefonului înseamnă că trebuie să te trezești. De aceea este recomandat să eviți folosirea telefonului mobil, a televizorului sau a altui aparat cu display înainte de culcare.

Cum să-ți protejezi ochii împotriva luminii albastre

Poți folosi ochelari cu protecție pentru PC sau poți să îți cumperi un filtru pentru lumina albastră pe care să-l atașeze ecranului. Pentru a reduce lumina monitorului pe timpul nopții, poți să-ți instalezi un program software. Acesta face ca luminozitatea display-ului să fie similară cu cea a luminii naturale de afară. Încearcă acum F.lux : un program ușor de downloadat și instalat pentru PC sau tabletă. Funcționează și pe Mac, iPhone sau iPad.

Când vine vorba despre legătura dintre sănătatea ochilor și monitoarele calculatoarelor, multe dintre efecte nu ne sunt încă cunoscute. Dar dacă ai miopie și lucrezi foarte mult în fața monitorului, adu-ți aminte să mergi regulat la medicul tău pentru o prescripție nouă . De asemenea, întreabă specialistul despre sindromul oboselii ochilor și cum te poți proteja mai bine.

Comentarii

Aveți întrebări?