Lentilele de contact vara

Citește și : Efectele radiatiilor UV supra ochilor

Lentilele de contact vara

Vara este anotimpul în care profităm de zilele însorite și călduroase pentru a face cât mai mult sport. De aceea în acest articol vom încerca să răspundem la întrebări legate de purtarea lentilelor în timp ce facem sport, fie el chiar și de natura activităților acvatice. Ce tip de lentile este bine să folosim și cum le întreținem.
Pentru cei care tot restul anului au purtat lentile de contact este bine de știut că nu este nevoie să se renunțe la ele vara, în timpul sportului și pe perioada vacantei. În cele ce urmează vă vom da câteva soluții simple pentru o vară plăcută și în siguranță cu lentilele de contact.

Cu lentile de contact în vacanță

Deja știm că lentilele de contact pot fi folsite în condiții de siguranță pentru o gamă largă de activități. Vă reamintim aici câteva reguli de bază cu privire la utilizarea lentilelor de contact în vacanță.
x curățați mâinile cu apă și săpun și uscați-le înainte de manipularea lentilele de contact;
x lentilele de contact folosite în activitățile acvatice, se recomandă a fi înlocuite, dacă au intrat în contact cu apa – se aruncă după utilizare;
x pentru a preveni iritarea ochilor este bine să utilizați lacrimi artificiale și să aveți grijă ca soluțiile să nu fie expuse la temperaturi ridicate;
x este recomandabil, ca întotdeauna, să aveți la voi lentile de contact de rezervă; și în cazul în care întâmpinați probleme cu purtarea lor, să optați pentru a le înlocui cu ochelarii de vedere.

Lentile de contact sau ochelari?

Cel mai mare avantaj al lentilelor de contact este, desigur, libertatea de circulație pe care acestea le oferă. Când porți lentile nu trebuie să îți faci griji atunci cand cazi de pe bicicletă, când umiditatea este ridicată sau atunci când plouă. Când porți ochelari poți întâmpina probleme în toate cazurile de mai sus. Lentilele sunt ușor de folosit pe sub ochelarii de soare, pentru o maximă protecție împotriva razelor UV.
În ceea ce privește proprietățile optice, lentilele de contact oferă, printre altele, și avantajul unei tranziții ușoare, în cazul șofatului sau mersului pe bicicletă, de la zonele umbrite la cele cu soare puternic. Nu limitează vederea periferică și nu denaturează imaginile și culorile(prin amplificare sau diminuare).

Sunt lentilele de contact corespunzătoare pentru apă?

Lentilele de contact pot fi purtate în timpul înotului în mare(apă sărată) sau în apă dulce. Cu toate acestea, trebuie luate anumite măsuri și respectate, pentru o igienă crescută. Odată intrate în contact cu apa mării, lacului sau bazinului în care înotăm, lentilele pot deveni purtători de microbi dăunători sănătății ochilor.
În astfel de cazuri se recomandă să folosim lentile de contact zilnice, de unică folosință. Pentru a ne păstra ochii sănătoși și a nu fi nevoiți să refolosim lentilele. După fiecare activitate de acest gen, lentilele folosite se aruncă, urmând ca a doua zi să folosim altele noi. În cazul în care purtătorul nu a mai folosit lentile zilnice, se recomandă ca astea să fie testate, înainte de a intreprinde orice activitate sportivă. În urma testului vă asigurați de tolerabilitate lor.

Confort și igienă

Grija pentru lentilele de contact este foarte importantă. Așa ne menținem ochii sănătoși! În primul rând, lentilele trebuie să fie întotdeauna curățate temeinic de impurități cu ajutorul soluțiilor speciale pentru acestea.
Soluțiile pe bază de peroxid (AO SEPT PLUS 360 ml) sunt recomandate în special pentru țările exotice, deoarece eficacitatea lor în distrugerea bacteriilor depășeste cu mult toate celelalte soluții de pe piață. Înainte de a utiliza o soluție pe bază de peroxid, citiți prospectul.
Soluția nu trebuie să intre în contact cu ochii. Înainte de fiecare manipulare se spală bine și se usucă mâinile.
Pentru un confort mai mare la purtarea lentilelor de contact se folosesc picături oculare cu efect de lubrifiere. Aceste picături sunt lacrimi artificiale și previn iritarea ochilor. Pe timpul verii și nu numai, se recomandă ca atât soluțiile cât și picăturile oculare să nu fie expuse la temperaturi mai mari de 25 °C!