Istoria lentilelor de contact

Leonardo da Vinci este cel care o conturat prima idee despre lentilele de contact. Această ipoteză a fost prima dată introdusă în cartea sa „Codex of the eye”( Manual D), în anul 1508, unde a descris o metodă de modificare a puterii corneene, scufundând ochiul într-un bol cu apă. DaVinci nu a sugerat ca ideea să fie folosită pentru corectarea vederii, ci era interesat de mecanismul de acomodare al ochiului în diferite medii.

Rene Descartes propune o altă idee pentru conceperea lentilelor de contact, în anul 1636, în care care un tub de sticla umplut cu apă să intre în contct direct cu corneea-adică să fie aplicat direct pe ochi. Prin această metodă se dorea corectarea vederii, însă acest lucru era imposibil din moment ce ochiului nu i se mai permitea să clipeasca.

Thomas Young, Sir John Herschel, Adolf Eugen Fick, August Muller, William Feibloom – sunt nume celebre care se leagă de istoria lentilelor de contact. Nu toate încercările au fost încununate de succes, însă toate procedeele tehnologice și încercările de a găsi soluții au adus un aport deosebit la crearea primelor lentile de contact, la găsirea și folosirea unui material care să permită o purtare extinsă și, de asemenea, să permită ochiului să respire.

În anul 1960, chimiștii cehi Otto Wichterle si Drahoslav Lim au folosit pentru prima dată hidrogelul în fabricarea lentilelor de contact. Acesta a fost începutul lentilelor de contact moi, care permit o adaptabilitate imediată, sunt ușor de manevrat, iar materialul folosit permite lentilelor să fie subțiri, asigurând astfel o transmibilitate a oxigenului mult superioara lentilelor rigide.
Tot chimistul ceh Otto Wichterle a inventat și prima soluție de întreținere pentru lentile.

În anul 1999, pentru fabricarea lentilelor de contact a început să se foloseasca un nou material silicon-hidrogelul; material ce combină permeabilitatea mare a oxigenului dată de silicon cu adaptablitatea și confortul oferite de hidrogel.