FAQ

M-am decis să port lentile de contact. Nu știu ce model de lentile mi se potrivește, nu știu ce să aleg din gama variată de modele și producători.

Dacă te-ai decis să începi să porți lentile de contact și vrei să-ți fie mai ușor să faci alegerea care ți se potrivește, trebuie să te gândești mai întâi cât de des vrei să porți lentilele: zilnic, doar pe timpul zilei; ocazional sau permanent.
Lentilele de contact sunt o alternativă plăcută și confortabilă a ochelarilor de vedere. Acuitatea vizuală este, de regulă, mult mai ridicată decât în cazul ochelarilor, deoarece lentila de contact aderă pe ochi, iar în momentul cand întoarcem ochiul și privim în lateral, vederea are aceeași calitate.
Un alt factor important este dorința noastră de a avea grijă de lentile. Aplicarea lentilelor de contact, dupa câteva zile de practică, nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de secunde. Dupa îndepărtarea lentilelor, manevră care nu ar trebui să dureze mai mult de 10 secunde, este necesar ca acestea să fie curățate și păstrate, pentru câteva ore, în soluția specială pentru lentile de contact.
Pentru cei care nu doresc să urmeze această procedură există o alternativă, aceea a folosirii lentilelor permanente (chiar și pe timp de noapte) sau a celor zilnice/de unică folosință.
Lentile de unică folosință se aruncă imediat dupa folosire, în ziua următoare desfăcându-se altă pereche de lentile. Aceasta este opțiunea cea mai convenabilă pentru eliminarea tuturor grijilor în ceea ce privește igiena.
Lentile de contact ce pot fi purtate noaptea, în timpul somnului sunt: Biofinity , Acuvue Oasys , Air Optix Night and Day Aqua , etc.
Pentru folosirea acestor lentile este necesar să dețineți o recomandare din partea medicului specialist. Recomandarea e necesară și în cazul purtării lentilelor continuu, pe o perioadă de timp mai îndelungată.

Care este diferența între lentilele de contact pentru ochiul drept și cele pentru ochiul stâng?

Dacă deții aceleași dioptrii la ambii ochi, cel drept și cel stâng, atunci poși cumpăra o singură cutie de lentile de contact din care să folosești căte una pentru fiecare ochi. În cazul în care există diferențe de dioptrii între cei doi ochi, cel stâng și cel drept, se va achiziționa căte o cutie de lentile pentru fiecare ochi, respectiva dioptrie, în parte.

Cutia conține 6 lentile. 6 lentile sau 6 perechi de lentile?

Conținutul pachetului face referire, de fiecare dată, la numărul de lentile de contact și nu la numărul de perechi de lentile.

Noțiuni de bază pentru alegerea lentilelor colorate

Schimbarea radicală a culorii ochilor depinde, în mare măsură, de culoarea naturală a irisului ochilor. Deci, nu există nici o garanție că veți obține efectul dorit. Efectul rezultat prin purtarea lentilele colorate este, de asemenea, afectat de condițiile de iluminare și de alegerea opțiunilor corecte de culoare.
Enhancer – lentile nuanțatoare, accentuează culoarea naturală a ochilor.
Opaque – lentile opace, acoperă și schimbă culoarea naturală a ochilor.
GLOW Crazy – lentile fluorescente la lumină UV
Crazy - lentile colorate cu diverse modele

Igiena în utilizarea lentilelor de contact colorate.
Igiena este foarte importantă atunci când se manipulează și se aplică lentilele de contact pe ochi. La fel ca și lentilele de contact obișnuite, și cele colorate se curăță și se păstrează în soluția specială pentru lentile.
Vă recomandăm ca, întotdeauna,înainte de a intra în contact cu lentilele să spălați măinile cu apă și săpun. Dacă, după aplicare, apare senzația de „ochi roșii“, „nisip în ochi“ sau iritații, scoateți lentilele imediat și clătiți-le cu soluție, din abundență.
Tineți minte că ochiul este un organ foarte sensibil, iar vederea este simțul nostru cel mai de preț!

Ce sunt radiațiile ultraviolete(UV) și ce efect au asupra ochilor?

Efectele radiațiilor UV asupra ochilor
Razele ultraviolete sunt radiații solare, periculoase pentru sănătatea umană. Radiațiile UV prezintă un risc important mai ales pentru persoanele sensibile, copii și pentru cei care petrec mai multe ore în soare. Efectele negative ale razelor UV se resimt atât la nivelul pielii cât și la nivelul ochilor. Problemele ochilor cauzate de razele solare pot fi de natură temporară ( senzații de mâncărime și iritare a ochiului, lăcrimarea ochiului, inflamarea ochiului, nevoia de a clipi des, fotofobie), dar și forme severe ce pot duce la apariția cataractei, arsuri la nivelul corneei și chiar forme de cancer la nivelul conjunctivitei sau a pleoapelor.
Astfel, prevenirea unor astfel de probleme este esențială pentru corpul uman. Pentru protejarea ochilor de lumini solare se recomandă să purtăm lentile de contact cu protecție UV și ochelari de soare.
Lentilele de contact cu filtru UV (de exemplu, lentilele TopVue) protejeaza ochii de efectele nocive ale radiațiilor solare, dar nu pot substitui protecția completă a ochiului ca în cazul folosirii ochelarilor de soare cu protecție UV. De regulă, aproape toți producătorii de lentile de contact au scos pe piață cel puțin un model de lentile cu protecție UV. Vă recomandăm să citiți prospectul pentru a vă asigura că lentilele achiziționate conțin și filtru UV.

Merg la înot. În vacanță, vara sau în timpul liber. Pot să înot cu lentilele de contact?

Lentilele de contact vara
Vara este anotimpul în care profităm de zilele însorite și călduroase pentru a face cât mai mult sport. De aceea în acest articol vom încerca să răspundem la întrebări legate de purtarea lentilelor în timp ce facem sport, fie el chiar și de natura activităților acvatice. Ce tip de lentile este bine să folosim și cum le întreținem.
Pentru cei care tot restul anului au purtat lentile de contact este bine de știut că nu este nevoie să renunțe la ele vara, în timpul sportului și pe perioada vacanței. În cele ce urmează vă vom da căteva soluții simple pentru o vară plăcută și în siguranță cu lentilele de contact.

Cu lentile de contact în vacanță
Deja stim că lentilele de contact pot fi folsite în condiții de siguranță pentru o gamă largă de activități. Vă reamintim aici câteva reguli de bază cu privire la utilizarea lentilelor de contact în vacanță.
-curățați mâinile cu apă și săpun și uscați-le înainte de manipularea lentilele de contact;
 -lentilele de contact folosite în activitățile acvatice, se recomandă a fi înlocuite, dacă au intrat în contact cu apa – se aruncă după utilizare;
-pentru a preveni iritarea ochilor este bine să utilizați lacrimi artificiale și să aveți grijă ca soluțiile să nu fie expuse la temperaturi ridicate;
-este recomandabil, ca întotdeauna, să aveți la voi lentile de contact de rezervă; și în cazul în care întămpinați probleme cu purtarea lor, să optați pentru înlocuirea cu ochelarii de vedere.

Lentile de contact sau ochelari?
Cel mai mare avantaj al lentilelor de contact este, desigur, libertatea de circulație pe care acestea le oferă. Cand porți lentile nu trebuie să îți faci griji atunci cand cazi de pe bicicletă, când umiditatea este ridicată sau atunci când plouă. Când porți ochelari se pot întâmpina probleme în toate cazurile de mai sus. Lentilele sunt ușor de folosit pe sub ochelarii de soare, pentru o maximă protecție împotriva razelor UV.
În ceea ce privește proprietățile optice, lentilele de contact oferă, printre altele, și avantajul unei tranziții ușoare, în cazul șofatului sau mersului pe bicicletă, de la zone umbrite la cele cu soare puternic. Nu limitează vederea periferică și nu denaturează imaginile și culorile(prin amplificare sau diminuare).

Sunt lentile de contact corespunzatoare pentru apă?
Înotul cu lentile de contact (în mare, râu, lac sau piscină) prezintă un risc real pentru sănătatea ochilor. Lentilele de contact nu ar trebui să fie expuse nici la apa de la robinet. Dacă câteva picături de apă ajung în contact cu lentilele, nu este o problemă. Dacă deschideți ochii sub apă, scoateți lentilele în termen de 10–15 de minute și nu le utilizați din nou. Apa de mare poate provoca lipirea lentilei de cornee..

Confort și igienă
Grija pentru lentilele de contact este foarte importantă. Așa ne menținem ochii sănătoși! în primul rând, lentilele trebuie să fie întotdeauna curățate temeinic de impurități cu ajutorul soluțiilor speciale pentru acestea.
Soluțiile pe bază de peroxid ( AO SEPT PLUS ) sunt recomandate în special pentru țările exotice, deoarece eficacitatea lor în distrugerea bacteriilor depășește cu mult toate celelalte soluții de pe piață. Înainte de a utiliza o soluție pe bază de peroxid, citiți prospectul.
Soluția nu trebuie să intre în contact cu ochii. Înainte de fiecare manipulare se spală bine și se usucă mâinile.
Pentru un confort mai mare la purtarea lentilelor de contact se folosesc picături oculare cu efect de lubrifiere. Aceste picături sunt lacrimi artificiale și previn iritarea ochilor. Pe timpul verii și nu numai, se recomandă ca atât soluțiile cât și picăturile oculare să nu fie expuse la temperaturi mai mari de 25 °C!

Ce înseamnă curbura (BC), diametru (DIA), dioptrii (PWR), axa (ASIX), cilindru (CYL) ? Cum citim o prescripție medicală sau care sunt parametrii unei lentile de contact?

Curbura (BC sau RC) indică gradul de curbură în interiorul lentilei. Se măsoară în milimetri și cuprinde valori între 8.3 și 10 mm. Pentru un confort maxim în purtare lentila de contact trebuie să se potrivească cu raza de curbură a corneei.
Diametrul (DIA) indică distanța, în milimetri, de la o marginea a lentilei de contact la cea opusă. Cuprinde valori între 13.8 și 14.5 mm. Este un paramentru deosebit de important atunci când alegem lentilele de contact, în cazul în care diametrul nu este potrivit pot apărea iritații la nivelul corneei, făcând purtarea lentilelor insuportabilă.
Cilindrul (CYL) este un paramentru necesar în alegerea lentilelor pentru corectarea astigmatismului. Indică numarul de dioptrii necesare pentru corecție. Întotdeauna are valori negative (-).
Ax (AXA) este un paramentru tot pentru lentilele torice. Se exprimă în grade și cuprinde valori între 0 și 180 de grade. Axa indică orientarea dioptriei cilindrice în lentile pentru a compensa defectele de astigmatism.
Parametrii potriviți pentru lentilele de contact se află în urma unui control la medicul specialist. Acesta va indica pe prescripția medicală ce lentile vi se potrivesc.

Ce sunt lentilele asferice?

Lentilele asferice
Acest tip de lentile de contact a fost special creat pentru persoanele care au astigmatism .
Lentilele asferice sunt mai mici și mai subțiri decât cele obișnuite. Un obiectiv asferic poate obține aceași putere de refracție ca cele non-asferice.
Aceste lentile de contact, garanteazăo vedere mai clară pentru:
  -condusul mașinii - mai ales la apusul soarelui și după lăsarea întunericului;
-folosirea îndelungată a calculatorului;
-sportivii activi și necesitatea de a se concentra rapid la distanțe diferite;
Lentile asferice oferă o vedere impecabilă toata ziua!

Port ochelari de vedere. Dioptriile sunt aceleași și pentru lentilele de contact?

Chiar dacă sunteți purtători de ochelari de vedere, pentru a face trecerea la lentile de contact aveți nevoie de prescripție medicală valabilă pentru lentilele de contact. Prescripția pentru lentilele de contact conține mai mulți parametrii decât cea pentru ochelarii de vedere.
În momentul când veți achiziționa lentilele de contact trebuie să aveți toți parametrii necesari, pentru a comanda ceea ce vi se potrivește. Lentilele trebuie să adere perfect pe ochi¸ pentru a nu crea disconfort la purtare. Tot medicul specialist este acela care va testa toleranța dvs. la lentilele de contact și vă va spune ce material și model vi se potrivește. De aceea, vă sfătuim să respectați sfaturile medicului specialiast cu privire la modul de purtare și îngrijire a lentilelor de contact.

Am încercat o altă soluție pentru lentile, diferită de ce foloseam până acum. Nu mai simt lentilele la fel de confortabil pe ochi. Ce e de facut?

Este foarte important să știm ce soluție de întreținere să alegem pentru letilele de contact.
Pe piață există o gamă variată de soluții de întreținere . La acestea diferă foarte mult compoziția și ceea ce anume pot oferi: gradul de dezinfectare, nivelul de confort și cel de hidratare. De regulă, soluția este recomandată de medicul specialist împreună cu modelul de lentile de contact. Există soluții de întreținere, atât pentru lentile moi, cât și pentru cele dure.
Mai nou, producătorii au adaptat soluții de întreținere pentru lentilele de contact pe care aceștia le comercializează.
Soluțiile de întreținere nu se refolosesc și trebuie înlocuite conform instrucțiunile de folosire, în termenul lor de valabilitate.
Se poate intampla, de asemenea, ca, dupa mai mulți ani de utilizare o unei soluții de întreținere, ochiul să capate o sensibilitate și să prezinte reacții alergice.

Lentilele de contact și produsele de make-up

Întotdeauna, este bine de știut că, lentilele de contact se aplică dupa ce s-au folosit produsele de make-up. Pentru a împiedica depunerea sedimentelor pe lentilele de contact aceastea se aplică la sfârșit, după orice proces de înfrumusețare, chiar și după folosirea produselor cu pulverizator (spray-uri de corp, față sau păr-fixativ).
În momentul în care make-upul se îndepărtează, mai întâi scoatem lentilele de contact și apoi demachiem fața. Lentilele se aplică la sfârșit și în momentul, în care optam pentru a vopsi părul,tocmai pentru a evita ca acestea să intre în contact cu substanțele din produsele pe care le folosim.