Efectele radiațiilor UV asupra ochilor

Razele ultraviolete sunt radiații solare, periculoase pentru sănătatea umană. Radiațiile UV prezintă un risc important mai ales pentru persoanele sensibile, copii și pentru cei care petrec mai multe ore în soare. Efectele negative ale razelor UV se resimt atât la nivelul pielii cât și la nivelul ochilor. Problemele ochilor cauzate de razele solare pot fi de natură temporară ( senzații de mâncărime și iritare a ochiului, lăcrimarea ochiului, inflamarea ochiului, nevoia de a clipi des, fotofobie), dar și forme severe ce pot duce la apariția cataractei, arsuri la nivelul corneei și chiar forme de cancer la nivelul conjunctivitei sau a pleoapelor.

Astfel, prevenirea unor astfel de probleme este esențială pentru corpul uman. Pentru protejarea ochilor de lumina solară, se recomandă să purtăm lentile de contact cu protecție UV și ochelari de soare.

Lentilele de contact cu filtru UV (de exemplu, TopVue Lunare) protejează ochii de efectele nocive ale radiațiilor solare, dar nu pot substitui protecția completă a ochiul ca în cazul folosirii ochelarilor de soare cu proctecție UV. De regulă, aproape toți producătorii de lentile de contact au scos pe piață cel puțin un model de lentile cu protecție UV. Vă recomandăm să citiți prospectul pentru a vă asigura că lentilele achiziționate conțin și filtru UV.