Alegerea lentilelor de contact

În momentul în care ne decidem să purtam lentile de contact în permanență sau ocazional, să facem trecerea de la portul ochelarilor de vedere la lentile de contact, ÎNTOTDEAUNA trebuie să o facem în urma unui consult de specialitate. Doar medicul oftalmolog ne poate spune ce tip/model de lentile ni se potrivește, indiferent dacă vorbim despre lentilele cu dioptrii sau cele cosmetice/colorate.

Dupa ce avem prescripția de la medic putem să ne decidem pentru ce anume să optam din gama variată de lentile de contact existente pe piață.

Trebuie să ținem cont de următoarele:
1. materialul utilizat în fabricarea lentilelor: lentilele moi sunt foarte confortabile, ușor de aplicat și cu un conținut mare de apă, pe când lentilele rigide sunt mai durabile și mai rezistente la depozite, însa mai greu de adaptat pe ochi;
2. în cazul în care optăm pentru lentile cosmetice/colorate trebuie să alegem culoarea, care atenție!, poate fi diferită în funcție de producător;
3. în funcție de frecvența de înlocuire putem opta pentru lentile cu inlocuire zilnica( la sfârșitul zilei de purtare acestea se aruncă), lentile cu inlocuire frecventă(schimbarea la 2 săptămâni-1 lună), lentile convenționale(schimbarea la 3 luni sau mai mult), lentile anuale(schimbare la 1 an).

ATENȚIE, regimul de purtare al lentilelor se referă la timpul indicat pentru a sta cu lentilele pe ochi(aplicate) și nu la numărul de purtări.
Purtarea zilnică înseamnă că lentilele trebuie îndepărtate de pe ochi înainte de culcare.
Purtarea permanentă înseamnă că lentilele pot fi purtate încontinuu de la aplicare până la momentul înlocuirii prescris de specialist.
Purtarea extinsă însemnă că în purtarea zilnică este permis, ca ocazional, lentilele să fie purtate și pe timpul somnului.