Afecțiuni oculare

Prezbiopia

Prezbiopia reprezintă un fenomen natural asociat cu înaintarea în vârsta. Ochiul își pierde din elasticitate și face anevoioasă focalizarea obiectelor la diferite distanțe, îndeosebi la schimbările bruște de focalizare. Această afecțiune apare în jurul vârstei de 50 de ani, uneori mult mai devreme și se datorează lentilei ochiului, acum, mai tare și mai puțin elastică. Corectarea prezbiopiei se face în mod optim cu lentilele de contact. Se recomandă a se consulte medicul specialist pentru a vă recomanda ce tip de lentile vi se potrivesc.

Miopia

Miopia este una din cele mai frecvente cauze pentru vederea neclară. Pentru pacienții care suferă de miopie vederea de aproape este clară, în timp ce obiectele aflate la depărtare, apar neclare. Cele mai multe cazuri de miopie apar la persoanele cu globul ocular mai lung, de forma unui ou; de aceea lumina nu se focalizează pe retină, cum ar fi normal, ci în fața ei. Lentilele de contact corectează în mod optim miopia, însă aceasta mai poate fi corectată și prin intervenție chirurgicală cu laser sau remodelare corneană.

Hipermetropia

Contrar miopiei, din punct de vedere optic, această afecțiune a ochiului este caracterizată printr-o vedere neclară atât la apropiere, cât și la distanță. Hipermetropia apare când globul ocular este mai scurt(mic) decât în mod normal, astfel imaginea se formează în spatele retinei și nu pe retină (cum este normal pentru o vedere perfectă). Această afecțiune poate fi una moștenită sau dobândită în copilărie și se tratează în mod optim cu ajutorul ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact.

Astigmatismul

Astigmatismul reprezintă o inabilitate a corneei de a focaliza corespunzător o imagine pe retină. Ochiul astigmat are forma unei mingi de rugby, tocmai de aceea, refracția defectuoasă a razei de lumină în globul ocular face ca obiectul să fie focalizat doar parțial; obiectul în ansamblul său va apărea neclar și încețoșat. Astigmatismul este fie moștenit, fie apare în combinație cu miopia sau hipermetropia.