Afecțiuni ale ochiului

Dureri de ochi sau în zona dimprejur

Acest simptom este unul comun, adesea însotit de inflamații ale ochiului sau a zonei din jurul ochiului. Aceste dureri pot avea cauze multiple: de la afecțiuni ale globului ocular, până la afecțiuni extraoculare: migrene și sinuzite. Se recomandă consult medical pentru recunoașterea cauzei durerii.

Fotofobie

Este o sensibilitate vizuală la lumina puternică, strălucitoare. De regulă, poate fi însoțită de dureri de cap. Cauzele sunt multiple: afecțiuni ale sistemului nervos, dezlipirea de retină, iritații produse de lentilele de contact, arsuri solare, conjunctivită, faze timpurii ale catarctei, etc. Persoanele care prezintă sensibilitate la lumină sunt, de cele mai multe ori, cele care au o culoare mai deschisă a ochilor.

Înroșirea ochilor și a zonei înconjurătoare lor

Aceste simptome apar în multiple cazuri de: alergii cauzate de mediul extern (fum praf, vânt, raze UV, apa cu clor, produse cosmetice), leziuni minore ale corneei și conjunctivei. Pentru a se aplica un tratament trebuie să știm cauza exactă ce a determinat înroșirea ochilor sau a zonei acestora. Daca înroșirea nu este de moment și se menține, se recomandă consultarea unui medic oftalmolog.

Lăcrimarea ochilor

La fel ca și înroșirea ochilor, lăcrimarea poate fi cauza a unor: iritații oculare, alergii la contact cu anumite substanțe, conjunctivită, inflamații, etc. Lăcrimarea poate fi însoțită de înroșiri ale ochilor sau de dureri de cap. Tratamentul se aplicaă în funcție de cât de gravă este lăcrimarea și care este cauza acesteia.

 Afectiuni de vedere

Scăderea acuității vizuale poate fi sub diferite forme și ca urmare a unor cauze multiple: urmare a unor erori de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie), boli ale corneei, cataractă, degenerescență maculară, dezlipirea de retină, stilul de viață, alimentația, expunerea la anumiti factori de mediu, anumite medicamente, etc. Oricare ar fi cauza, tulburarile de vedere nu trebuie ignorate deoarece pot dăuna grav calității vieții.

Miochimia (zbaterea la nivelul ochiului)

Zbaterea ochilor este caracterizată de anumite spasme repetate ale mușchilor din pleoapă. De regulă, cauza frecventă pentru aceste spasme este stresul, cofeina și privitul timp îndelulngat la ecranul televizorului sau al calculatorului. Dacă aceste spasme se produc în zile repetate, vă recomandăm să consultați un medic specialist.