Acidul hialuronic


Acidul hialuronic este o componentă naturală a organismelor vii. Cu toate acestea, în mediul fiziologic nu este prezent sub forma sa de acid, ci de sare de sodiu sau potasiu și este numit hialuronan sau hialuronat.
Acidul hialuronic reprezintă o substanță proprie organismului uman, prin urmare, utilizarea sa nu provocă reacții adverse și efecte secundare. Hialuronatul constituie una din componentele principale ale matricei extracelulare din corpul uman și se găsește în fluidele corpului, cartilaje, piele și în cordonul ombilical.

Proprietățile hialuronatului
Hialuronatul de sodiu aparține grupului de polizaharide și moleculele sale sunt aranjate elicoidal. Acestea au capacitatea de a creea soluții foarte vâscoase care fac hialuronatul un agent de lubrifiere excelent.
Concentrația sa în fluidul cartilajelor permite alunecare lină între capetele articulare. De asemenea, acesta are o capacitate de stocare a unei mari cantități de apă fapt care determină hidratarea țesuturilor , hidratare esențială pentru regenerarea celulelor (fără a lăsa cicatrici pe țesuturilor deteriorate).

Istoria
Acidul hialuronic s-a extras inițial în anul 1934 din ochiul de bovină. Numele său a fost derivat din două cuvinte - hial (sticlos) și conținutul de acid uronic. Deoarece, așa cum a fost menționat deja, această substanță se află în organism predominant sub formă de sare, numele său a devenit cunoscut ca hialuronan sau hialuronat.
Hialuronatul a fost testat prima dată în anii 60 pentru a trata arsurile apoi a început să fie utilizat în masă. În prezent, acesta este frecvent utilizat în oftalmologie și în chirurgie ca o componentă esențială a mai multor soluții. Este utilizat, de asemenea și în tratamentul cancerului precum și în tratarea diferitelor răni.

Utilizarea actuală a hialuronatului de sodiu

În industria lentilelor de contact
Industria lentilelor de contact folosește acidul hialuronic ca agent lubrifiant în componența picăturilor oftalmice și a soluțiilor pentru lentilele de contact. Datorită proprietăților sale, acidul hialuronic lubrifiază lentilele de contact fără a irita ochii. Folosind o soluție sau picături oftalmice care conțin această substanță , lentilele de contact devin mai fine și mai flexibile. Purtarea lor devine mult mai confortabilă. Hialuronat de sodiu furnizează ochilor umiditatea necesară și prin urmare, elimină senzația de disconfort, de uscăciune și de ardere în timp ce oferă condițiile necesare pentru regenerarea celulelor ochiului.

În chirurgie și în industria cosmetică
Acidul hialuronic este folosit ca agent de susținere în timpul intervențiile chirurgicale la ochi. Acesta protejează țesuturile oculare sensibile, în special endoteliul cornean împotriva deteriorării accidentale în timpul intervenției chirurgicale. Acidul hialuronic este folosit de asemenea, ca substitut pentru cristalin în timpul operației de cataractă sau de implant de cornee. Acesta oferă, de asemenea, un mediu convenabil pentru tratamentul leziunilor articulare sau în chirurgia plastică (riduri de umplere, cicatrici de vindecare, mărirea sânilor).
Trebuie amintită contribuția acidului hialuronic în cosmetică, ca ingredient principal al cremelor antirid.
În oferta noastră puteți găsi produse care conțin hialuronat: soluțiile Gelone , soluțiile LAIM-CARE , LAIM-CARE picături gel, lentilele de contact TopVue.

Comentarii (1)

Aveți întrebări?
KAROLY

imi place, like&share, felicitari, astea da, bravo, particip.